politikdelen.blogg.se

Tankar och reflektioner om det inrikespolitiska läget

Reflektioner efter Löfvens regeringsförklaring

Publicerad 2014-10-03 16:28:00 i Alliansen, Miljöpartiet, Politik, Skola, Socialdemokraterna,

När Löfven tidigare idag presenterade sina ministrar fanns det några poster som inte var speciellt oväntade, men sedan kommer den ena överraskningen efter den andra. Den första kom redan i hans inledning: "Svenska folket har röstat för ett regeringsskifte", säger han. Tittar man närmare på valresultatet så får man en annorlunda bild:
Socialdemokraterna: +0,35 %-enheter
Miljöpartiet:                -0,45 %-enheter
Resultat:                   -0,10 %-enheter
 
(Källa: http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/ )
 
Han fortsätter med att berätta om det allvarliga läget inom den svenska ekonomin, när vi har en av Europas starkaste ekonomier.
 
Några kommentarer om ministerposterna:
 
  • Han väljer att helt ta bort integrationsministerposten och återinför inrikesministerposten. Kanske anser han att integrationen har gått såpass bra att det inte behövs en särskild minister för det längre.

  • Han slår ihop migrations- och justitieministern till en och samma post. På vilket sätt just dessa två ministerposter har så mycket gemensamt att de borde höra samman lämnas osagt. Kanske menar han att det fanns såpass lite att göra för de tidigare ministrarna att en person kan göra arbetet lika bra, eller bättre.

  • Helene Hellmark Knutsson blir vår nya minister för högre utbildning och forskning. Detta blir då en minister som inte har någon erfarenhet av högre studier förutom enstaka kurser på universitetet och saknar därmed även en akademisk examen. (Källa: Sveriges Radio P4, intervju med Knutsson)

  • Alice Bah blir kulturminister. Det var dagens största överraskning. Hon var tidigare medlem i Muf, men menar att hon bara var det för festernas skull. Hon representerar nu Miljöpartiet där hon blev medlem 3 dagar innan hon officiellt fick posten som kulturminister. 
 
 
Partiledarna för Alliansen är inte oväntat kritiska till regeringsförklaringen
 
Landsbygdsdepartementet läggs ner och man lovar samtidigt en lastbilsskatt. 
– Det är en krigsförklaring mot den svenska landsbygden. Man avskaffar valfriheten inom välfärden, man återförstatligar barnunderhållet, man inför kommunala veton för friskolor. Och det innan man ens har börjat förhandla med Vänsterpartiet, säger hon. - sade Annie Lööf tidigare idag till Svt.
 
Göran Hägglund kommenterar regeringsförklaringen:
– Man tar bort etableringen av nya vårdcentraler. Återigen är det politikerna som ska bestämma och inte patienterna. Det är dåligt för hälso- och sjukvårds-utvecklingen, säger han.
 
Även Jan Björklund är kritisk och ser inte hur det finns möjligheter till samarbeten över blockgränsen när Löfven presenterat vilken politik han avser att föra. Han syftar då bland annat på kommunernas vetorätt när det gäller nyetableringar av skolor.
 
Detta är med stor sannolikhet något som Vänsterpartiet ser positivt på då de har tagit upp frågorna tidigare. Måhända är detta något Löfven gör för att få med sig V när budgeten ska presenteras när han fått kalla handen från samtliga allianspartier.
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alexander

Civilekonom, politiskt intresserad sedan många år och aktiv inom lokalpolitiken. Inlägg kommer varje dag med undantag för helger och röda dagar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela