politikdelen.blogg.se

Tankar och reflektioner om det inrikespolitiska läget

Socialdemokraterna vägrar att förhandla om Förbifarten. Eller?

Publicerad 2014-10-17 08:54:00 i Alliansen, Förbifart Stockholm, Miljöpartiet, Politik, Rödgröna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet,

I  januari sade Socialdemokraterna att Förbifart Stockholm inte är en förhandlingsfråga. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) berättar till Dagens Nyheter att:
 
"Vi har fått garantier för att första spadtaget tas i juni, jag ser inte att det är möjligt att avbryta bygget. Om det blir koalitionsförhandlingar är jag övertygad om att det finns framkomliga vägar."

Bygget av Förbifart Stockholm skjuts upp till den 1 maj 2015. Fram till dess ska S och MP – i stat, landsting och stad – förhandla om hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas. Nyligen framkom det att i princip alla pengar från trängselskatten ska gå till kollektivtrafiken, vilket ytterligare försvårar för Förbifarten.

Den exakta formuleringen i överenskommelsen lyder:

"Om Stockholms läns landsting och Stockholms stad önskar förhandla om användningen av trängselskatter och/eller finansieringen av Förbifart Stockholm kommer regeringen att möta det önskemålet. Projektet fryses i väntan på att besked om önskemål om en sådan förhandling finns. Om ny uppgörelse ej nås före första maj 2015 fortsätter projektet enligt plan." (SvD 29/9)

Innan valet fanns det inget att diskutera, Förbifarten skulle byggas och det så snart som det var möjligt. Det var ett löfte från Stefan Löfven och Karin Wanngård. 

Att man måste kompromissa när man är i koalition är inget ovanligt. Att så många löften bryts efter så kort tid måste ändå vara något att uppmärksamma. De socialdemokratiska väljarna vill ha Förbifarten, precis som Alliansen, men tvingas att backa på grund utav Milöpartiet och Vänsterpartiet. 

När löften inte hålls minskar förtroendet. Inte bara bland de egna väljarna, men även hos oppositionen som under andra omständigheter förmodligen hade kunnat sitta och förhandla om andra frågor. Gång på gång stängs dörrarna för samarbete med oppositionen.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alexander

Civilekonom, politiskt intresserad sedan många år och aktiv inom lokalpolitiken. Inlägg kommer varje dag med undantag för helger och röda dagar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela