politikdelen.blogg.se

Tankar och reflektioner om det inrikespolitiska läget

Offra en arbetsgrupp till förmån för en annan

Publicerad 2014-10-28 06:00:00 i Arbete, Budget, Ekonomi, Magdalena Andersson, Politik, Rödgröna, Socialdemokraterna, Välfärd, Vård,

Detta är precis det regeringen gör med sin nya budget. Genom att ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för unga och sedan använda vården som arbetsmarknadsregulator visar regeringen att vården är viktigare än något annat yrke för unga.
 
Det är främst inom telefonförsäljning, handel, hotell och restaurang som många ungdomar arbetar inom och som nu får det mycket svårare att bibehålla sin kvalité med antalet anställda. Anledningen till höjningen är regeringens vilja att i stället införa insatser som riktar sig direkt till de unga som står längst ifrån arbetsmarknaden.
 
Runt en femtedel av alla ungdomar som har ett jobb, 90 000, arbetar inom detaljhandeln. Kritiska röster från ovannämnda branscher får ingen gehör då finansminister Magdalena Andersson, tillsammans med V och Mp har bestämt sig för att offra denna grupp ungdomar.
 
Några av kritikerna meddelar följande till Dagens Nyheter:

"För oss blir det här en enorm kostnadsökning, två tredjedelar av våra 550 anställda är under 26 år. Vi flyttar omgående en del av verksamheten till London, och vi blir mer försiktiga med att plocka in unga utan erfarenhet." - Urban Ståhl, vd på callcenterföretaget Online Fulfillment.

"Nära tre av tio handlare sade i oktober att höjda arbetsgivaravgifter tvingar dem att minska antalet anställda." - Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Dessa pengar som kommer in från den höjda arbetsgivaravgiften ska bland annat gå till traineeplatser genom 90-dagarsgarantin. Den innebär att ungdomar garanteras ett arbete inom 90 dagar och kan under 12 månader få en traineeplats inom vården. 

Det finns flera stora problem med att använda vården som arbetsmarknadsregulator. Just nu behöver vården en stor mängd specialistsjuksköterskor, inte outbildade ungdomar som var och en behöver handledare för att kunna utföra sina tänka arbetsuppgifter. De som har varit uppmärksam på nyhetsrapporteringarna gällandes vården under den senaste tiden har utan tvekan märkt att vården skriker efter sjuksköterskor och att arbetsbelastningen är mycket tung. Hur ska detta underlättas när sjuksköterskorna får ännu mer att göra när de måste ta hand om ungdomarna som tvingas in av regeringen?

Sjuksköterskorna har dessutom gått en flerårig eftergymnasial utbildning för att få arbeta där de är, att då sätta in outbildade ungdomar blir att nedvärdera det arbete de lagt ner för att få den anställning de har. Förutom att sjuksköterskorna nu måste ta på sig ytterligare en roll så riskerar detta att leda till färre anställningar totalt sett av sjuksköterskor. Om arbetsgivaren får gratis arbetskraft av regeringen minskar incitamenten att anställda utbildade sköterskor och de som är kvar får en ännu högre belastning.

Regeringen ger tydliga signaler när de tar bort arbetsgivaravgiften. De menar att vissa arbetsområden kan offras till förmån av andra. De privata kan klara sig på egen hand medan de statliga får mer pengar. Detta beslut har två tydliga förlorare, arbetsgivare och anställda inom den privata sektorn.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Rick N

Publicerad 2014-10-28 21:48:34

Försvarsmakten är den största ungdomsarbetsgivaren i Sverige. Tror jag såg att de ökade arbetsgivaravgifterna skulle innebära att en märkbar del av den utlovade ökningen av försvarsanslag äts upp.

Svar: De ökade anslagen leder dvs inte till någon ökad försvarsnärvaro alls. Det är ingen bra utveckling. Men å andra sidan så ser det bra ut i media när man säger att si och så många miljoner extra satsas på försvaret. Man ger med ena handen och tar tillbaka med den andra.
Alexander

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alexander

Civilekonom, politiskt intresserad sedan många år och aktiv inom lokalpolitiken. Inlägg kommer varje dag med undantag för helger och röda dagar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela